Een effectieve behandeling bij ADHD en hersenletsel

Bij bepaalde aandoeningen zoals ADHD en Niet Aangeboren Hersenletsel (na een herseninfarct / CVA, hersenkneuzing of een behandeling met chemokuren), is de capaciteit van ons werkgeheugen verminderd. Het werkgeheugen gebruiken we continu in ons dagelijks doen en laten, bijvoorbeeld om ons te concentreren en informatie te verwerken, het zo goed mogelijk functioneren is daarom van essentieel belang.

Voor het verbeteren van het werkgeheugen werkt de Praktijk voor Psychiatrie met de Cogmed Werkgeheugen Training. Dit is een effectieve, in het buitenland wetenschappelijk bewezen* behandeling voor kinderen en volwassenen voor het trainen en revalideren van het werkgeheugen.

Begeleid door een gekwalificeerde Cogmed Coach van de Praktijk voor Psychiatrie wordt een intensief programma gevolgd op de computer, in de meeste gevallen thuis in de eigen omgeving. Door gevarieerde oefeningen, afgestemd op de capaciteiten van elke deelnemer, wordt het werkgeheugen flink uitgedaagd.

Succesvol
Bij maar liefst 80% van de deelnemers aan de Cogmed Werkgeheugen Training is direct na afronding een significante verbetering zichtbaar bij het concentratie- en redeneervermogen. Daarnaast zijn sommige belangrijke effecten in dagelijkse functies later zichtbaar.

Als aanvulling kan de behandeling in voorkomende gevallen gecombineerd worden met medicatie en/of psychotherapie.

* In Nederland is Cogmed erkend door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies voor het niveau ‘theoretisch goed onderbouwd’.
 Cogmed is opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI). Klik hier voor de site van het NJI met alle informatie over de erkenning.

Download hier onze uitgebreide informatiefolder (PDF).

Download hier onze PowerPoint Presentatie.